Als doe-het-zelver weet je dat goed gereedschap en vakmanschap het verschil maken voor een geslaagde klus. Kitwerk is een van de kunsten die elke doe-het-zelver zou moeten beheersen. Goed kitwerk is cruciaal voor het voorkomen van lekkages en waterschade, en kan de levensduur van je projecten aanzienlijk verlengen. Het zorgt verder ook voor een prachtige afwerking van elke ruimte die bescherming nodig heeft tegen vocht. Wil je meer weten over kitwerk of heb je tips en adviezen nodig? Dan ben je op de juiste plek. In deze blog duiken we dieper in de wereld van kitwerk; wat is kit precies, hoe gebruik je het effectief en we delen enkele essentiële tips en adviezen.

De functie van kitwerk

Kitwerk is het afdichten van naden, voegen en kieren om ervoor te zorgen dat water en vocht geen kans krijgen om binnen te dringen. Kit is plastisch en dat betekent dat het zich vormt naar de naden, kieren of scheuren waarin je de kit spuit. Goed kitwerk is belangrijk in vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en rondom ramen en deuren. Het beschermt niet alleen tegen lekkages of waterschade, maar helpt ook om schimmelvorming te voorkomen en draagt bij aan de algehele duurzaamheid van je woning.

Diverse soorten kitten

Niet elke kit is hetzelfde. Er zijn veel verschillende soorten kit verkrijgbaar, elk met hun eigen specifieke eigenschappen, waarbij de ene kit meer geschikt is om af te dichten in natte ruimtes en het andere meer geschikt om te lijmen. Het is belangrijk om de juiste kit te kiezen voor de klus om optimale bescherming te garanderen. Daarom hebben we de meest voorkomende kitten en hun specifieke toepassingen voor je op een rijtje gezet.

 • Acrylaatkit
  Acrylaatkit is perfect voor het afdichten van voegen in droge ruimtes en bij kozijnen, omdat het overschilderbaar is. Het is minder elastisch, waardoor het minder geschikt is voor plaatsen die veel bewegen of waar veel vocht voorkomt.
 • Siliconenkit
  Terwijl acrylaatkit goed geschikt is voor droge ruimtes, is siliconenkit ideaal voor vochtige omgevingen vanwege zijn waterafstotende eigenschappen. Het is daarom perfect voor gebruik in badkamers, keukens en andere vochtige ruimtes. Verder is siliconenkit minder geschikt voor schilderbare oppervlakken, omdat verf niet goed hecht aan silicone.
 • Polymeerkit
  Deze kit combineert de voordelen van zowel siliconen als acrylaat. Het is waterbestendig, elastisch en overschilderbaar, waardoor het een veelzijdige keuze is voor diverse toepassingen.
 • Sanitairkit
  De sanitairkit is elastisch en wordt vooral gebruikt in natte ruimtes. Het heeft als voordeel dat het goed bestand is tegen vocht en schimmel. Daarom is het de beste en meest gebruikte kit voor de keukens, badkamers en/of toiletten. Het nadeel van sanitairkit is dat je het niet kunt overschilderen, maar het is wel in verschillende kleuren te verkrijgbaar.
 • Aqua Seal Kit
  De Aqua Seal Kit is speciaal ontworpen voor het verlijmen van glaspanelen in aquaria. In tegenstelling tot gewone siliconen bevat het geen schimmelremmers, die schadelijk kunnen zijn voor de vissen.
 • Structuurkit
  Deze is uitermate geschikt voor het opvullen of afdichten van naden en kieren in pleister- en stucwerk op muren en plafonds, zowel binnen als buiten. Structuurkit is elastisch, overschilderbaar en kan ook gebruikt worden in vochtige ruimtes.
 • Glaskit
  Goed afgekitte ramen zorgen ervoor dat vocht niet binnen kan dringen en verbeteren de isolatie. Glaskit is een siliconenkit die goed hecht tussen glas en het kozijn. Een bijkomend voordeel is dat deze glaskit in meerdere kleuren verkrijgbaar is en overschilderbaar is. Glaskit is ook goed bestand tegen vocht en verschillende weersomstandigheden.
 • Montagekit
  Tenslotte hebben we montagekit. Dit is eigenlijk geen kit, maar meer een soort montagelijm. Het heeft veel eigenschappen van siliconenkit en je kunt oppervlakken mee aan elkaar plakken of naden en kieren mee dichten. In tegenstelling tot andere soorten kit, is montagekit niet elastisch en droogt helemaal uit. Daarom kun je deze kit niet gebruiken voor plekken waar het vochtig is.

Goed kitwerk

Goed kitwerk zorgt niet alleen voor een professionele, nette en prachtige afwerking, maar het is ook de sleutel tot het beschermen van je huis tegen vochtproblemen. Het correct aanbrengen van kit vereist zorgvuldigheid en precisie. Volg de onderstaande richtlijnen en tips om ervoor te zorgen dat je kitwerk er niet alleen goed uitziet, maar ook jarenlang meegaat.

 • Voorbereiding is het halve werk
  Zorg ervoor dat de oppervlakken schoon, droog en vrij van stof en vet zijn. Oude kit moet volledig worden verwijderd om een goede hechting van de nieuwe kit te garanderen.
 • Gebruik het juiste gereedschap
  Een kitpistool van goede kwaliteit kan het verschil maken. Investeer in een model dat comfortabel in de hand ligt en een gelijkmatige druk levert.
  • Techniek is cruciaal
   Snijd de spuitmond van de kitkoker schuin af voor een gelijkmatige applicatie. Breng de kit aan in een constante beweging en strijk de kit na het aanbrengen glad met een natte vinger of speciaal kit gereedschap. Gebruik ook tape om strakke lijnen te creëren en overtollige kit te voorkomen.
  • Controleer regelmatig
   Kitwerk moet regelmatig gecontroleerd en indien nodig vernieuwd worden, vooral in vochtige omgevingen. Versleten of beschadigde kit kan snel leiden tot lekkages, schimmelvorming en waterschade.

  Enkele aanvullende tips:

  • Kies altijd voor een kit die past bij de specifieke eisen van je project.
  • Neem de tijd voor voorbereiding; een goede voorbereiding is het halve werk.
  • Oefen op een onopvallende plek als je nog niet veel ervaring hebt met kitten

  Veelgestelde vragen

  Hoe lang moet kit drogen?
  Dit varieert per type kit, maar over het algemeen moet je rekenen op 24 uur droogtijd. Controleer altijd de instructies op de verpakking.

  Kan ik over oude kit heen kitten?
  Het is niet aan te raden om over oude kit heen te kitten. Het is beter om oude kit te verwijderen voor een betere hechting en afwerking.

  Is kit overschilderbaar?
  Acrylaatkit is overschilderbaar, maar controleer altijd de specificaties op de verpakking.

  Hoe vaak moet ik kitwerk vernieuwen?
  Dit hangt af van de locatie en het gebruik. In vochtige ruimtes zoals badkamers wordt aanbevolen om het kitwerk elke 1-2 jaar te controleren en indien nodig te vernieuwen.

  Conclusie

  Met de juiste kennis en technieken kun je lekkages en waterschade voorkomen met goed kitwerk. Zelf afkitten ziet er makkelijk uit, maar is toch moeilijker dan het lijkt. Door deze tips en adviezen op te volgen, kun je zelf zorgen voor professioneel kitwerk dat je huis beschermt tegen vocht en lekkages. Kitwerk is een vak apart en elke situatie is anders. Wil je er toch zeker van zijn dat het kitwerk goed wordt uitgevoerd en lang meegaat, laat het kitten dan over aan een ervaren professional. Zo ben je verzekerd van een strakke en nette kitrand.

  Heb je nog vragen of wil je meer weten over de juiste producten en gereedschappen voor jouw kitwerk? Neem dan gerust contact met ons op. Wij van F&N Lekdetectie helpen je graag met deskundige tips en adviezen.

  Laat geen water je werk verpesten – zorg vandaag nog voor perfect kitwerk!

  Bel direct met een Lekdetectie expert

  F&N Lekdetectie staat klaar voor al uw vragen omtrent lekkages, CV-ketels en meer. Wij treden niet op als tussenpersoon. U heeft daardoor direct contact met de opdrachtgever. Ontvang binnen 24 uur een offerte geheel op maat.

  Geavanceerde Technologie

  Met onze geavanceerde lekdetectie apparatuur lokaliseren wij elk lek snel en nauwkeurig. Ervaar de zekerheid van technologie die werkt!

  h

  Uitgebreide Diagnostiek:

  Onze dienst stopt niet bij het vinden van een lek. Wij bieden uitgebreid advies om toekomstige problemen te voorkomen.

  s

  Snelle Respons en Service:

  Wij begrijpen de urgentie. Daarom reageren wij snel en zorgen wij voor een efficiënte afhandeling van uw lekprobleem.